Светлана Фус,

Продукти для гарного настрою

З наближенням холодів багато хто відчуває знесилення, зниження настрою. Але дарма, що за вікном негода і ви вічно в роботі і турботах, не слід нехтувати своїм харчуванням. Їжа повинна приносити задоволення та здоров’я!

Давно відомий факт, що існує тісний взаємозв’язок між споживаною їжею, вашим самопочуттям і роботою головного мозку. Тому особливості вашого харчування можуть впливати на настрій і працездатність.

Продукти, які можуть викликати втому та поганий настрій існують — але їх не так багато. Це кава, цукор, а також велика кількість червоного м’яса. Вся справа в тому, що надлишок кофеїну чи солодощів викликає звикання і залежність. І тому відсутність чергової «солодкої дози» або кофеїну веде до різкого зниження настрою, людина відчуває млявість.

Давно відомий факт, що існує тісний взаємозв’язок між споживаною їжею, вашим самопочуттям і роботою головного мозку

У разі надмірної кількості білка в харчуванні, який виникає, якщо їсти яловичину, баранину або свинину часто і багато, страждає процес травлення, бо білок не встигає пройти перетравлення до кінця. У товстому кишечнику починають переважати процеси гниття. Це негативно позначається на всьому організмі, порушується робота нервової системи, печінки, нирок. Людина стає більш дратівливою, швидко стомлюється і погано спить.

Також пам’ятайте, що порушення функції щитоподібної залози, дефіцит вітамінів та мінералів (в першу чергу — магнію, кальцію, заліза, цинку), харчова алергія може сприяти розвитку депресії. Правильно підібране харчування покращить ситуацію.

Яким чином продукти здатні піднімати настрій і допомагають побороти нудьгу?

Наш настрій залежить від кількості триптофану. Ця незамінна амінокислота, вона бере участь в синтезі гормонів — серотоніну і мелатоніну. Серотонін покращує настрій і розслабляє, а мелатонін регулює цикли сну. Тому вибирайте продукти з високим вмістом цієї амінокислоти.

Які продукти повинні бути на вашому столі для гарної працездатності і позитивних емоцій:

Морська риба (скумбрія, сьомга, оселедець), м’ясо птиці та м’ясо кролів та яйця мають високий вміст триптофану. Багаті на нього горіхи, бобові і цільнозернові крупи. Жирна морська риба, волоські горіхи також мають багато жирних кислот, які полегшують симптоми тривожності, підвищують гормони радості.

Свіжі та заморожені ягоди — завдяки антиоксидантам у своєму складі підвищують стійкість до стресу. Крім того, в них багато вітаміну C, який знижує рівень кортизолу, що теж послаблює відчуття тривоги.

Молочні продукти — іноді поганий настрій пов’язаний зі зниженням рівня цукру в крові. Не обов’язково відразу налягати на солодке. Продукти з правильним співвідношенням вуглеводів і білків здатні привести рівень цукру до норми. Наприклад, несолодкий йогурт. На сніданок для підняття духу відмінно підійде твердий сир, домашній сир, оскільки вони містять багато триптофану.

Звичайно, гіркий шоколад — відмінний природний антидепресант. Какао, що міститься в шоколаді, сприяє виділенню серотоніну, який покращує настрій. Але це висококалорійний продукт. Пам’ятайте — 20-25 грамів на добу є оптимальною кількістю чорного шоколаду для дорослої людини.

Живіть з радістю, нехай їжа робить вас щасливими незалежно від прогнозів погоди!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>